Mēs jums pastāstīsim, cik daudz sviesta dienā pieaugušajam tiek uzskatīts par veselīgu un kas jau ir kaitīgs.
Sviests noteikti padara dzīvi labāku – to izmanto visur, sākot no krēmīgām makaronu mērcēm un beidzot ar klasiskajām smalkmaizītēm. Pat vienkāršus ēdienus, piemēram, grauzdiņus vai pankūkas, var pārvērst par īstu gardumu, izmantojot šo produktu. Bet vai sviests patiešām ir noderīgs, vai tomēr labāk to izslēgt no uztura? Vai sviestu var ēst katru dienu, cik tas ir noderīgs vai kaitīgs – lūk, ko par to saka uztura speciālisti.
Kādēļ sviests ir noderīgs un kam tas kaitē?
Saskaņā ar doktora Lauri Raita (Lauri Wright), uztura terapeita un Dienvidfloridas Universitātes uztura programmu direktores, teikto, sviests galvenokārt sastāv no piena taukiem, raksta MarthaStewart.com. “Tauki piešķir ēdieniem garšu un palīdz ilgāk sajust sāta sajūtu, piešķir enerģiju (kalorijas) un uzlabo sviestā esošo taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos,” piebilst Ņujorkas Tehnoloģiju institūta uztura speciāliste, doktorante Mindija Hāra (Mindy Haar).
Kādi vitamīni ir sviestā:
- A vitamīns – tas ir nepieciešams labai redzei, imunitātei un šūnu augšanai, īpaši svarīgs nakts redzes nodrošināšanai, kā arī palīdz uzturēt veselus zobus, kaulus, mīkstos audus, gļotādas un ādu;
- D vitamīns – veicina kalcija uzsūkšanos un kaulu stiprību, kā arī imūnsistēmas darbību;
- E vitamīns – darbojas kā antioksidants, aizsargā šūnas no bojājumiem, atbalsta sirds veselību, imunitāti un redzi;
- K vitamīns – palīdz regulēt kalcija līmeni kaulos un asinsvados.
Eksperti norāda, ka dažkārt sviesta kaitīgums var pat pārsniegt tā priekšrocības. Tā kā sviests gandrīz pilnībā sastāv no taukiem, tajā ir daudz kaloriju. Eksperti norāda, ka tikai 1 ēdamkarote sviesta satur aptuveni 100 kaloriju, un gandrīz visas tās ir no taukiem. Turklāt vairāk nekā puse no sviestā esošajiem taukiem ir piesātinātie tauki. Saskaņā ar Amerikas Sirds asociācijas ieteikumiem piesātinātajiem taukiem uzturā nevajadzētu būt vairāk par 6 % no kopējā kaloriju daudzuma jeb aptuveni 13 gramiem dienā.
“Vienā ēdamkarote sviesta satur aptuveni 7 gramus piesātināto tauku – tas ir, vairāk nekā pusi no dienas normas,” saka uztura speciālists Raits.
Kādi ir piesātināto tauku draudi?
Pārmērīgs piesātināto tauku daudzums palielina tā sauktā “sliktā” holesterīna līmeni, kas savukārt palielina sirds slimību risku. Turpretī nepiesātinātie tauki, piemēram, riekstos, sēklās, treknās zivīs un olīveļļā, pazemina “sliktā” holesterīna līmeni un paaugstina “labā” holesterīna līmeni. Tāpēc uztura speciālisti iesaka piesātinātos taukus aizstāt ar nepiesātinātajiem, nevis pilnībā izslēgt taukus no uztura.
Vai var ēst sviestu katru dienu
Uztura speciālisti uzskata, ka sviestu pašu par sevi nevar nosaukt par viennozīmīgi derīgu vai kaitīgu – šeit ir svarīgi ņemt vērā, cik daudz un ar ko to ēdam. Piemēram, neliels gabaliņš sviesta uz pilngraudu maizes vai gatavojot ēdienu, var viegli iekļauties veselīgā uzturā. Reizēm var atļauties arī konditorejas izstrādājumus ar sviestu. “Izņēmums ir tad, ja cilvēkam ir augsts holesterīna līmenis, sirds slimības vai aknu darbības traucējumi,” saka Northwell Lenox Hill slimnīcas dietoloģe Nicole Roach. – Šādā gadījumā vajadzētu izvairīties no eļļas lietošanas vai ierobežot tās lietošanu.”
Veseliem cilvēkiem problēmas var rasties, ja sviests kļūst par galveno tauku avotu, izspiežot veselīgākas iespējas, piemēram, augu eļļu.
Sviesta norma dienā sievietēm un vīriešiem (ja nav veselības problēmu) sabalansētā uzturā ir aptuveni 1-2 tējkarotes dienā. Tas nozīmē, ka papildus sviestam tajā jāiekļauj dārzeņi, augļi, pilngraudu produkti, liesas olbaltumvielas un nepiesātinātie tauki. Neaizraujieties ar sviestu – tas novedīs pie kaloriju un tauku pārbagātības, brīdina ārsti.
