Foto: no atvērtiem avotiem
Šie pārtikas produkti var tikai pasliktināt jūsu veselības stāvokli.
Cilvēki var kontrolēt augstu asinsspiedienu, regulāri vingrojot, uzturot veselīgu svaru un pievēršot uzmanību savam uzturam. Ir vērts arī ierobežot vai izņemt no uztura pārtikas produktus ar augstu sāls, cukura un neveselīgu tauku saturu. Tāpēc veselības aizsardzības dienests ir noteicis 10 pārtikas produktus, no kuriem vajadzētu izvairīties, ja jums ir augsts asinsspiediens.
Sāļi pārtikas produkti
Pārāk liels sāls daudzums var izraisīt ūdens aizturi organismā, palielināt asins tilpumu un radīt papildu spiedienu uz artēriju sieniņām. Tas var arī veicināt komplikācijas, piemēram, sirds slimības un insultu.
Sāļi pārtikas produkti ir šādi:
- konservētas zupas;
- garšvielas;
- pārstrādāta gaļa;
- fasētas uzkodas;
- pica.
Pārtikas produkti ar augstu piesātināto tauku saturu
Piesātinātie tauki izraisa aplikuma veidošanos artērijās, tādējādi tās sašaurinās un ierobežo asins plūsmu, kas var paaugstināt asinsspiedienu.
Piesātinātajiem taukiem bagāti pārtikas produkti ir šādi:
- mērces uz krējuma bāzes;
- treknai gaļai;
- cepti pārtikas produkti;
- pilnpiena produkti;
- pārstrādāta gaļa.
Produkti ar augstu pievienotā cukura saturu
Lietojot pārtikas produktus ar augstu pievienotā cukura saturu, var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas vēl vairāk pasliktina sirds un asinsvadu veselību un izraisa iekaisumu.
Pārtikas produkti ar pievienotiem cukuriem ir šādi:
- brokastu konditorejas izstrādājumi;
- konfektes;
- augļu konservi (sīrupā);
- saldināti jogurti;
- sīrupi;
- ar cukuru saldināti dzērieni.
“Saldinātie dzērieni var veicināt svara pieaugumu un rezistenci pret insulīnu, palielinot hipertensijas risku. Augsts cukura saturs var izraisīt ievērojamu glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas var nelabvēlīgi ietekmēt asins un limfas cirkulāciju organismā,” skaidro veselība.
Cukurotie dzērieni ietver:
- enerģijas dzērieni;
- parastie gāzētie dzērieni;
- sporta dzērieni;
- saldināti kafijas dzērieni;
- saldā ledus tēja.
Alkohols
Alkohola lietošanas laikā asinsvadi lielākoties atslābst, un tā rezultātā asinsspiediens var īslaicīgi pazemināties.
“Pēc liela alkohola daudzuma izdzeršanas vai ilgstošas lietošanas asinsspiediens var atkal paaugstināties – dažkārt pat vairāk nekā iepriekš. Alkohola iedarbība uz katru cilvēku ir atšķirīga, taču alkohola lietošana lielos daudzumos var veicināt svara pieaugumu un dehidratāciju. Alkohols var arī mijiedarboties ar dažiem medikamentiem, tostarp tiem, kas ietekmē asinsspiedienu,” piebilsts materiālā.
Pārstrādāti saldēti pārtikas produkti
Saldēti pārtikas produkti ir ērti, taču tajos ir daudz nātrija, tauku un cukura, un tie ir saistīti arī ar paaugstinātu hipertensijas risku.
Saldēti pārtikas produkti:
- saldēti čipsi;
- saldēta lazanja;
- saldēta pica;
- saldēti pīrāgi;
- saldēti gatavi ēdieni.
Pārtikas produkti ar augstu holesterīna saturu
Šādi pārtikas produkti var negatīvi ietekmēt asinsspiedienu, veicinot aterosklerozes attīstību. Pētījumos augstais holestrīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu hipertensijas risku.
Pārtikas produkti ar augstu holesterīna saturu:
- sviests;
- liellopu gaļa, tostarp hamburgeri, bekons un desas;
- siers;
- blakusprodukti;
- gliemji;
- ātrā pārtika ar augstu tauku saturu.
“Ātrā pārtika ar augstu tauku saturu bieži satur piesātinātos taukus un transtaukskābes, kas var veicināt svara pieaugumu, paaugstinātu holesterīna līmeni un iekaisumus organismā. Ātrajā ēdienā var būt arī daudz nātrija, kas var ietekmēt ūdens līdzsvaru un asinsspiedienu,” uzsvērts publikācijā.
Pārtikas produkti ar augstu tauku saturu ir šādi:
- čipsi;
- cepta vista;
- ceptas zivis;
- hamburgeri;
- picas.
Mērces
Mērcēs parasti ir augsts nātrija saturs, un tām var būt pievienots cukurs. Tomēr porciju kontrole var palīdzēt samazināt asinsspiediena ietekmes risku.
Tie ietver:
- bārbekjū mērce;
- kečups un sinepes;
- sojas mērce;
- terijaki mērce;
- krēmveida mērces.
Pārstrādātas vai iepakotas uzkodas
Šajos produktos parasti ir daudz nātrija, pievienotā cukura un neveselīgu tauku. Iepakotas uzkodas ir paredzētas ilgstošai uzglabāšanai, tāpēc šim nolūkam bieži tiek izmantoti nātriju saturoši savienojumi.
“Daudzās pārstrādātās uzkodās trūkst arī svarīgāko uzturvielu, tāpēc tās ir mazāk sātīgas un, lai remdētu izsalkumu, to ir jāpatērē vairāk,” norādīts rakstā.
Pārstrādātie pārtikas produkti ir šādi:
- šokolādes tāfelītes;
- siera aromatizētas uzkodas;
- cepumu paciņas;
- čipsi, kliņģeri, popkorns maisiņos;
- uzkodu maisījumi.
Komentāri:
