Ko likt ūdenī, vārot vistas gaļu, lai buljons būtu kristāldzidrs?

Foto: no atvērtiem avotiem

Pieredzējušas saimnieces zina, ka labākos rezultātus iegūst, ja mājputnu gaļa ir ar kauliem – fileja nenodrošina pietiekamu garšas piesātinājumu.

Mājsaimnieces bieži sūdzas: lai cik ilgi vārītu vistas gaļu, buljons joprojām paliek blāvs. Bet pavāri viņām apliecina, ka tas nav saistīts ar vārīšanas ilgumu, bet gan ar vienu elementāru paņēmienu.

Lai iegūtu tīru, dzidru buljonu, pietiek katlā iebērt gabaliņu jēlu burkānu un veselu sīpolu kopā ar miziņu. Šis kulinārijas triks ir labi zināms profesionāliem pavāriem, un tas darbojas nevainojami.

Sīpols uzsūc olbaltumvielu piemaisījumus, bet burkāni piešķir buljonam maigu zeltainu krāsu. Svarīgi ir nepieļaut strauju vārīšanos: īstam dzidram buljonam uz lēnas uguns ir tikko jāgurķē. Pavāri arī iesaka uzreiz pēc vārīšanas rūpīgi noņemt putas – tieši tās padara šķidrumu duļķainu.

Daži cilvēki ūdenim pievieno gabaliņu selerijas – tas uzlabo garšu un piešķir dziļāku aromātu. Dārzeņi jāliek veseli, nesagriežot, lai tie nesadalītos un nesabojātu caurspīdīgumu. Ir vēl viena svarīga detaļa: vistas gaļa jāsāk gatavot aukstā ūdenī. Šādā veidā olbaltumvielas pakāpeniski uzsilst un pārāk ātri nesasvīst.

Pieredzējušas saimnieces zina, ka vislabāko rezultātu sniedz putns ar kauliem – fileja nenodrošinās pietiekamu garšas piesātinājumu. Sāls jāpievieno tikai beigās, citādi buljons var kļūt tumšs vai ciets.

Vieglas garšas iegūšanai var iemaisīt dažus melno piparu graudiņus – tie ne tikai smaržo, bet arī palīdz saglabāt caurspīdīgumu. Beigās buljonu bieži vien caur siera sietu pārtecina, lai atbrīvotos no sīkajām daļiņām.

Profesionāļu virtuvē ir vēl viens triks: karstajam buljonam pievieno nedaudz ledus – pateicoties tam, mazie piemaisījumi nosēžas apakšā. Taču mājas apstākļos parasti pietiek ar burkāniem un sīpoliem – šī metode ir pārbaudīta jau gadu desmitiem.

Pavāri uzsver: dzidrs buljons nav tikai estētika. Tas ir vieglāk sagremojams un labvēlīgāk ietekmē gremošanu. Tāpēc šis vienkāršais triks tiek nodots no paaudzes paaudzē, pārvēršot parastu ēdienu par patiesi svētku ēdienu. Un ikviens, kurš jebkad ir izmantojis šo metodi, zina, ka vistas buljons var būt ne tikai garšīgs, bet arī pārsteidzoši pievilcīgs.

Komentāri:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un lifehacks ikdienai