Foto: no atvērtiem avotiem
Pelmeņi šķiet vienkāršs ēdiens, bet pat viņiem ir savi noslēpumi, par kuriem ne visi zina.
Profesionāļi iesaka pelmeņus gatavot nevis verdošā, bet gan aukstā ūdenī. No pirmā acu uzmetiena tas var šķist kļūda, taču šai metodei ir pilnīgi loģisks pamatojums.
Ja pelmeņus uzreiz iemet verdošā ūdenī, mīkla ātri izvārās, bet iekšpusē gaļa bieži vien paliek jēla un tai nav laika sasilt. Aukstā ūdenī process notiek pakāpeniski: mīkla mīkstinās viegli, un pildījums pakāpeniski sasniedz gatavību.
Profesionāli pavāri zināja, ka šī metode novērš mīklas saplēšanu. Pelmeņi saglabā savu formu, nepārvēršoties par putru.
Turklāt aukstais ūdens ļauj kontrolēt procesu: pelmeņi nepielipst pie dibena un nesalipst kopā. Kad ūdens uzvārās, tie jau ir pusgatavi – atliek tikai pagaidīt, kamēr ūdens apdzisīs, un dažas minūtes pagatavot pilnībā.
Profesionāļi apstiprina, ka ar šo metodi mīkla kļūst mīksta un pildījums – sulīgs.
Dažās ģimenēs praktizē “dubultu vārīšanu”: kad pelmeņi peld, katlam pievieno glāzi auksta ūdens un atkal uzvāra. Tas ļauj pildījumam sasniegt perfektu konsistenci, nepārvārinot mīklu.
Šī metode ir īpaši noderīga mājās gatavotiem pelmeņiem ar plānu mīklu, kam nepieciešama maiga pieeja.
Komentāri:
