Japāņu uztura speciālists iesaka 5 augļus imunitātes stiprināšanai pirms aukstajiem laikapstākļiem

Foto: no publiskiem avotiem

Šie pieci augļi ir lieliski piemēroti, lai ziemas sezonā risinātu problēmas un stiprinātu imūnsistēmu.

Augļi ir viens no spēcīgākajiem veselības un ilgmūžības uzturēšanas līdzekļiem. Japāņu uztura speciāliste Mičiko Tomioka norādīja, ka viņai patīk visi augļi, bet ir pieci, kurus viņa iesaka vienmēr turēt pa rokai, lai stiprinātu imūnsistēmu, raksta CNBC.

1. Āboli

Tie ir bagāti ar C vitamīnu, šķiedrvielām, kāliju un polifenoliem. Tie satur arī prebiotikas un probiotikas, kas veicina zarnu veselību, kura ir cieši saistīta ar smadzeņu darbību un imunitāti. Uztura speciālists iesaka ēst ābolus ar mizu.

2. Citrusaugļi

Tie ir bagāti ar C un A vitamīniem, folijskābi, kā arī kāliju un šķiedrvielām.

Tajās ir arī daudz flavonoīdu un karotinoīdu – antioksidantu, kas aizsargā šūnas un atbalsta imūnsistēmu. C vitamīns uzlabo arī dzelzs uzsūkšanos no augu valsts pārtikas produktiem.

“Ēd veselus augļus, nevis tikai sulu. Apelsīnu sulā ir maz šķiedrvielu, un tā var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs,” stāstīja Tomioka un piebilda, ka lielākā daļa cilvēku izmet miziņu, bet patiesībā tajā ir daudz folskābes, riboflavīna, tiamīna un kalcija.

3. ogas

Zemenes, mellenes, kazenes, avenes, dzērvenes vai godži ogas – tās ir mazkaloriju, bet bagātas ar vitamīniem, šķiedrvielām un spēcīgiem antioksidantiem, piemēram, antociāniem.

Īpaši mellenes ir slavenas ar to labvēlīgo ietekmi uz smadzeņu un sirds veselību, savukārt godži ogas ir bagātas ar beta-karotīnu un veicina acu veselību.

“Es tās ēdu svaigas sezonas laikā. Saldētas ogas ir lieliski piemērotas kokteiļiem,” iesaka uztura speciāliste.

4. persimoni

Persimmons ir bagāts ar A un C vitamīniem, šķiedrvielām (gan šķīstošām, gan nešķīstošām), kāliju un polifenoliem, piemēram, tanīniem un flavonoīdiem. Pētījumi liecina, ka tās palīdz kontrolēt holesterīna līmeni un asinsspiedienu, kā arī uzlabo acu un ādas veselību.

5. Vīģes

Vīģes ir bagātas ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un fitoestrogēniem, kas veicina sieviešu veselību. Tās satur arī ficīnu – fermentu, kas palīdz sagremot olbaltumvielas, tāpēc vīģes ir ideāla uzkoda pēc ēšanas. Citi vīģes veselībai labvēlīgi faktori ir holesterīna līmeņa kontrole un iekaisumu mazināšana.

Kopumā japāņu uztura speciāliste ieteica novērtēt sezonālo daudzveidību. “Dažādi augļi satur dažādas uzturvielas. Kad vien iespējams, centieties ēst vietējos, sezonālos produktus. Tie ir svaigāki, garšīgāki un veselīgāki,” viņa skaidroja.

Viņa norādīja, ka ir svarīgi ēst veselus augļus. Eksperte arī ieteica noteikt par noteikumu ēst augļus katru dienu.

Komentāri:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un lifehacks ikdienai