Foto: no publiskiem avotiem
Ir vērts zināt, kuri pārtikas produkti var vēl vairāk traumēt gļotādu.
Ja jums ir iekaisis kakls, daži pārtikas produkti var palielināt kairinājumu un aizkavēt dzīšanu. Ir vērts zināt, kuri pārtikas produkti var vēl vairāk traumēt gļotādu. Par to ziņo tīmekļa vietne Real simple.
Skābie pārtikas produkti
Skābes kairina gļotādu, un tas var palielināt sāpes, dedzināšanu, pietūkumu un “skrāpējuma” sajūtu kaklā. Skābā vidē bojāta gļotāda sliktāk sadzīst.
Skābas sulas (piemēram, citrusaugļu, tomātu sula) var īslaicīgi pastiprināt iekaisumu un izraisīt klepu vai drudzi.
Starp skābiem pārtikas produktiem, no kuriem labāk izvairīties, ir šādi:
- Citrusaugļi (apelsīni, citroni, greipfrūti).
- sulas
- tomāti un tomātu mērces
- Skābēti kāposti (kāposti, gurķi)
- etiķis, marinēti dārzeņi
- skābās ogas (dzērvenes, jāņogas)
Labāk iecienīt:
- siltu, mīkstu, neitrālu pārtiku: auzu pārslu, kartupeļu biezeni, buljonus, zupas.
- silti dzērieni: kumelīšu tēja, silts piens, dzirkstošais ūdens.
- mīkstas konsistences pārtikas produkti, kas “neskrāpē” kaklu.
Pārāk pikants ēdiens
Pikantas garšvielas (melnie pipari, čilli, ķiploki u. c.) var kairināt kakla gļotādu, kas jau tā ir iekaisusi, un tas palielina sāpes un dedzināšanu.
Kapsaicīns, viela, kas padara papriku asu, aktivizē nervu galus, izraisot dedzinošu sajūtu un var īslaicīgi palielināt tūsku. Regulāra kairinājuma gadījumā gļotāda atveseļojas lēnāk.
Kraukšķīgi pārtikas produkti
Kraukšķi, čipsi, rieksti, grauzdiņi, cietie cepumi mehāniski kairina kakla gļotādu, kas jau ir iekaisusi. Tas var:
- pastiprināt sāpes un sāpīgumu
- aizkavē dzīšanu
- palielina sekundāras infekcijas risku, izraisot gļotādas mikropārkāpumus.
Alkohols
Alkohols uz laiku nomāc imūnsistēmas šūnu darbību, tādējādi organismam ir grūtāk cīnīties ar infekciju (vīrusu vai baktēriju).
Ja cilvēks lieto pretdrudža, antibiotikas, pretiekaisuma vai antihistamīna līdzekļus, alkohols var:
- palielināt blakusparādību risku (miegainība, sirds ritma traucējumi).
- samazina zāļu efektivitāti
Turklāt alkohols veicina šķidruma zudumu, un, ja ir iekaisis kakls, ir ļoti svarīgi mitrināt gļotādu.
Dzērieni ar kofeīnu
Kofeīns, tāpat kā alkohols, var dehidrēt organismu, padarot kaklu vēl sausāku. Tam piemīt viegla diurētiska iedarbība, kas var veicināt dehidratāciju. Dziedēšanai ir svarīgi uzturēt kakla gļotādas pietiekamu mitrināšanu.
Karsta vai ļoti koncentrēta kafija un enerģijas dzērieni var vēl vairāk kairināt iekaisušu kaklu.
Komentāri:
