Foto: no publiskiem avotiem
Pētījumi liecina, ka uzturs ar augstu šķiedrvielu, īpaši šķīstošo šķiedrvielu, var samazināt kopējo holesterīna līmeni.
Melnās pupiņas palīdz samazināt “sliktā” holesterīna līmeni asinīs. Pateicoties augstajam šķīstošo šķiedrvielu un antioksidantu saturam, šis pupiņu produkts var būt dabisks līdzeklis sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Par to ziņo vietne Eating well.
Kā melnās pupiņas ietekmē holesterīna līmeni
Bagātas ar šķiedrvielām
Pētījumi liecina, ka uzturs ar augstu šķiedrvielu, īpaši šķīstošo šķiedrvielu, var samazināt kopējo holesterīna līmeni.
Viena tasīte vārītu melno pupiņu satur 15 g šķiedrvielu jeb aptuveni 54 % no ieteicamās dienas normas. Tā kā lielākā daļa cilvēku nesaņem pietiekami daudz šķiedrvielu, melno pupiņu pievienošana uzturā ir viegls un ērts veids, kā nodrošināt šo vajadzību.
Nesatur piesātinātos taukus
Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem melnajās pupiņās ir ļoti zems kopējo tauku saturs un tajās nav piesātināto tauku, tāpēc tās ir lieliska izvēle sirds veselībai nekaitīgam uzturam.
Ēšanas paradumi ar zemu piesātināto tauku saturu ir saistīti ar samazinātu paaugstināta holesterīna un sirds slimību risku.
Amerikas Sirds slimību asociācija iesaka ierobežot piesātināto tauku uzņemšanu līdz ne vairāk kā 6 % no kopējā kaloriju daudzuma, īpaši cilvēkiem ar sirds slimībām vai augstu holesterīna līmeni. Cilvēkam ar 2000 kaloriju diētu tas ir aptuveni 13 g dienā.
Izvēloties melnās pupiņas par galveno ēdiena sastāvdaļu, jūs varat gūt labumu no šķiedrvielām, saliktajiem ogļhidrātiem un olbaltumvielām, turklāt bez papildu piesātinātajiem taukiem.
Augu olbaltumvielas
Arī melnās pupiņas ir lielisks olbaltumvielu avots, jo vienā tasītē to ir 15 g. Aizstājot dzīvnieku olbaltumvielas ar augu olbaltumvielām, var uzturēt veselīgu holesterīna līmeni.
Satur rezistentu cieti
Šādas pupiņas satur arī rezistentu cieti, kas ir prebiotikas veids, kas saistīts ar zemāku holesterīna līmeni. Veselīgs zarnu mikrobioms ir saistīts ar zemāku holesterīna līmeni un labāku sirds veselību.
Rezistentā ciete baro labvēlīgās baktērijas, radot blakusproduktus, piemēram, īsas ķēdes taukskābes, kas var samazināt holesterīna veidošanos aknās un palīdzēt samazināt kopējo holesterīna līmeni.
Kā iekļaut uzturā melnās pupiņas
Melnās pupiņas ir ne tikai bagātas ar uzturvielām, kas veicina veselīgu holesterīna līmeni, bet arī ērtas un daudzpusīgas. Neatkarīgi no tā, vai pērkat tās kaltētas vai konservētas, tās ir viegli iekļaut jebkurā uzturā.
Konservētas pupiņas vienkārši jāatver, jānoskalo ar aukstu ūdeni, lai samazinātu nātrija saturu, un jāpievieno jebkuram ēdienam. Ja dodat priekšroku kaltētām pupiņām, sagatavojiet tās iepriekš. Tas ļaus jums kontrolēt nātrija saturu un piegaršot tās ar iecienītākajiem garšaugiem un garšvielām.
Komentāri:
