Foto: no publiskiem avotiem
Šķiet, ka tās ir vienlīdz noderīgas, bet vienā no tām slēpjas daudzkārt vairāk omega 3.
Populāras zivis uz galda ir lasis un tuncis. Tās šķiet vienlīdz veselīgas, taču vienā no tām slēpjas daudzkārt vairāk omega-3. Par to ziņo tīmekļa vietne Verywell health.
Kur ir visvairāk omega-3 taukskābju?
Laša vienā porcijā ir 1,83 g omega-3 taukskābju, bet tunča – 0,1 g.
ASV Nacionālais veselības institūts ziņo, ka omega-3 taukskābes ir ļoti svarīgas veselībai un, lietojot tās sabalansētā uzturā, var veicināt kognitīvās funkcijas, sirds veselību un daudz ko citu. Pieaugušām sievietēm dienā ir nepieciešams 1,1 g omega-3, bet vīriešiem – 1,6 g.
Pastāv vairāki omega-3 taukskābju veidi:
- alfa-linolēnskābe (ALA) – atbalsta sirds veselību.
- dokozaheksaēnskābe (DHA) – veicina smadzeņu un acu veselību.
- eikozapentaēnskābe (EPA) – veicina sirds un smadzeņu veselību, mazina iekaisumu un veicina vispārējo veselību.
Omega-3 taukskābes organisms dabiski neražo, tāpēc ir svarīgi tās iekļaut uzturā. Regulāri lietojot, tās nodrošina šādus ieguvumus veselībai:
- samazina sirds un asinsvadu slimību risku
- veicina augļa smadzeņu un acu attīstību grūtniecības laikā.
- novērš dažus vēža veidus.
- atbalsta kognitīvo veselību
- var mazināt reimatoīdā artrīta simptomus.
Svaigā tunzivī ir augsts dzīvsudraba līmenis
Dzīvsudraba līmeni var ietekmēt zivju audzēšanas, nozvejas, uzglabāšanas un iepakošanas vietas. Parasti audzētās sugas ir visdrošākās, jo tām ir stingri kontrolēta vide.
Izvēloties jūras velšu veidus un to iegādes vietas, ņemiet vērā dzīvsudraba līmeni:
- saimniecībās audzēti laši – 18,1 µg/kg
- savvaļas laši – 56,3 µg/kg
- svaigas tunzivis – 340 µg/kg
- tunzivju konservi – 77 µg/kg
Svarīgs faktors zivju patēriņa ziņā ir arī vēlmes:
- Lašam ir sviestaina, nedaudz salda garša un maiga tekstūra. Tā vieglā, maigā konsistence ir vispiemērotākā cepšanai, vārīšanai vai brošēšanai.
- Tunim ir gaļas garša un blīva, stingra konsistence. Tā ir piemērota gandrīz jebkurai gatavošanas metodei, sākot ar grilēšanu un beidzot ar cepšanu.
Komentāri:
