Zelta vistas buljons ir kas vairāk nekā tikai ēdiens. Tas ir mājas mājīguma, siltuma un rūpju simbols.
Silts, smaržīgs, zeltains – vistas buljons, kas spēj nomierināt pat pēc garākās dienas. Taču, lai iegūtu tieši tādu perfektu, dzidru, bagātīgu garšu kā vecmāmiņas vai labāko pavāru, ir nepieciešami daži mazi noslēpumi.
Zelta vistas buljons ir kas vairāk nekā tikai ēdiens. Tas ir mājas mājīguma, siltuma un rūpju simbols. Tā aromāts var atgriezties bērnībā, un tā garša var izārstēt pat visbēdīgāko dienu. Taču ideāls buljons nav nejaušība. Tas nerodas pusstundas laikā un necieš steigu. Tā ir garšas, krāsas un pacietības alķīmija.
Foodblogere Alīna Burlaka dalījās ar saviem pieciem “noslēpumiem”, pateicoties kuriem buljons iznāk tieši tāds – caurspīdīgs, sātīgs un zeltains, kā šķīvja saule šķīvī. Ja ievērosiet šos vienkāršos noteikumus, uz visiem laikiem aizmirsīsiet par “viduvēju” variantiem un sāksiet gatavot buljonu, ko vēlēsieties pasniegt pat svētku dienā.
Receptes
Sastāvdaļas:
- auksts ūdens 5 litri
- vistas cūkas stilbiņi ar kājiņu 4 gab.
- vistas liemenis 1 gab.
- lieli burkāni 3 gab.
- selerijas sakne ½ gab.
- puravi 1 gab.
- mizoti sīpoli 2 gab.
- lauru lapa 2 gab.
- melnie pipari 5-7 zirņi
Nesteidzieties: viss sākas ar cepšanu.
Lai iegūtu dziļu garšu un skaistu krāsu, dārzeņi ir jāapbrūnina. Nekādas eļļas, tikai sausa karsta panna. Burkāniem, selerijām, sīpoliem – visam jābūt ar vieglu garoziņu. Tas pats attiecas uz gaļu. Iekšpusē tā paliek jēla, bet tieši apceptā garoziņa piešķirs buljonam “zeltaino” krāsas dziļumu.
Auksts ūdens – caurspīdīguma atslēga
Pārnesot dārzeņus un gaļu lielā katlā, pārlejiet visu tikai ar aukstu ūdeni. Tas palīdzēs no sastāvdaļām lēnām iegūt maksimālu garšu.
Gatavojiet lēni, bez vārīšanas
Buljonam nepatīk, ja to gatavo steigā. Tiklīdz virspusē sāk veidoties putas, uzmanīgi noņemiet tās ar karoti un samaziniet karstumu līdz lēnai vārīšanai. Ļaujiet buljonam tikko vārīties, nevis vārīties. Tas saglabās garšas caurspīdīgumu un maigumu. Buljonu vāra vismaz 1,5 stundas, bet, ja jums ir laiks, ļaujiet tam vārīties 3-4 stundas. Lēna vārīšana ir atslēga uz dziļu garšu.
Sīpoli no sēnalām – jūsu dabiskais krāsviela
Ja vēlaties, lai buljonam būtu pievilcīga zeltaina krāsa kā restorānā, nelobiet divu sīpolu mizas. Tieši tas piešķirs buljonam krāsu, vieglu saldumu un patīkamu “mājas” aromātu.
Nebojājiet rezultātu ar nūdelēm
Un pēdējais noslēpums – ja plānojat pasniegt buljonu ar makaroniem vai nūdelēm, pagatavojiet tos atsevišķi. Pretējā gadījumā ciete šķidrumu padarīs duļķainu, un jūsu zeltainā meistardarbs zaudēs savu spīdumu. Nūdeles vienkārši sajauciet ar buljonu tieši pirms pasniegšanas.
Noslēguma pieskāriens
Kad buljons ir gatavs, izņemiet gaļu un dārzeņus un caur sietu vai marli noteciniet šķidrumu. Rezultāts ir dzidrs, aromātisks un spilgti zeltaini dzeltens buljons – daudzpusīga bāze zupām, risoto, mērcēm vai pat tikai kā silts dzēriens aukstā dienā.
Ja vēlaties buljonu padarīt vēl bagātīgāku, pievienojiet tam pusi tējkarotes kurkumas vai šķēli ingvera. Tās pastiprinās krāsu un piešķirs garšas nianses.
