Pēc eksperta domām, lai to izdarītu, jums nav nepieciešams supermoderns kafijas automāts.
Kad jūs pasūtāt kafiju, jūs, visticamāk, skatāties, kā baristas to gatavo. Tomēr daudzi cilvēki brīnās, kā mājās pagatavot tādu pašu espresso kā kafijas veikalā, lai kafija nebūtu ūdeņaina. Par to ziņoja CNET.
Jo īpaši Coffee Project New York līdzdibinātāja un izglītības direktore Kalina Teo izskaidroja visus espresso pagatavošanas soļus, lai jūs varētu pagatavot kafiju mājās kā profesionālis.
“Pats vārds “espresso” attiecas ne tikai uz dzērienu, bet arī uz pagatavošanas metodi, kas ietver karsta ūdens izlaišanu caur saberztu kafijas saišķi,” skaidroja Teo.
To var izdarīt, piemēram, ar kafijas automātu ar katlu vai manuāli, izmantojot plīts kafijas automātu, viņa teica. Tas prasa īpašu spiediena un temperatūras kalibrēšanu, neizmantojot augstas klases kafijas automātu.
“Divas svarīgākās lietas ir mašīnas spēja uzturēt spiedienu un temperatūru pagatavošanas procesa laikā,” piebilda eksperte.
Iespējams, ka lielākajā daļā mājās lietojamo kafijas automātu modeļu nevarēsiet izvēlēties daudzus iestatījumus, taču spiediena mērītāji vai displeji, kas rāda spiedienu un temperatūru, var nomierināt.
“Pārliecinieties, ka precīzi ievērojat ražotāja norādījumus, kas var ietvert ūdens uzsildīšanu pirms pagatavošanas. Kvalitātes kontrolei ir svarīgi arī uzturēt espresso kafijas automātu tīru, regulāri notīrot kafijas biezumus no filtra ielādes zonas un periodiski skalojot to ar karstu ūdeni,” uzsver CNET.Teo arī ieteica izmantot vienu svarīgu ierīci, lai pagatavotu vislabāko espresso.
“Ja jums ir pamata kafijas automāts, kas spēj uzturēt spiedienu un temperatūru, ar to pietiek, bet, ja man būtu papildu budžets, es to tērētu dzirnaviņām. Laba dzirnaviņas, īpaši labas dzirnaviņas ar dzirnakmeņiem, ir ļoti svarīga espresso,” teica eksperts.
Pēc viņas teiktā, tieši izvēlētās pupiņu malšanas veids lielā mērā ietekmē jūsu espresso iznākumu.
“Maluma lielumam jābūt aptuveni smalkas smilts lielumam,” viņa piebilda.
Teo arī iesaka izmantot svaigākās kafijas pupiņas, lai iegūtu vislabāko espresso.
“Kafijas un ūdens attiecība ir no 1:1,5 līdz 1:2,5, kas nozīmē, ka uz katru pievienoto maltas kafijas gramu mēs vēlamies iegūt pusotru līdz divarpus gramus šķidrā espresso kafijas. Šī attiecība parasti dod diezgan labu rezultātu, ko mēs saucam par “stiprumu”. Tas nebūs pārāk intensīvs. Tas nebūs arī pārāk šķidrs,” skaidroja eksperts.
