Garšvielas un dažādas piedevas ir ne tikai veids, kā piešķirt garšu pamatēdienam.
Garšvielas un dažādas piedevas nav tikai veids, kā pievienot garšu galvenajam ēdienam. Dažas no tām satur prebiotikas, probiotikas un citus savienojumus, kas var atbalstīt līdzsvarotu zarnu mikrobiomu, kas savukārt veicina veselīgu gremošanu, spēcīgāku imūnsistēmu un pat labāku garastāvokli. Portālā EatingWell ir minēti 6 efektīvi un labvēlīgi uztura bagātinātāji, kurus ir vērts iekļaut savā uzturā.
1. Fermentēti marinēti dārzeņi
“Fermentēti dārzeņi ir viena no manām iecienītākajām zarnu veselību veicinošām garšvielām,” saka Amanda Soseda, sertificēta uztura speciāliste. “Fermentētus sarkanos sīpolus vai pikanto curtido var pārkaisīt uz tacos, bet raudzētus marinētus dārzeņus var pievienot bulciņām un sviestmaizēm.”
Fermentācija uzlabo gremošanu, atvieglojot uzturvielu uzsūkšanos un palielinot zarnu darbību atbalstošo savienojumu daudzumu. Pētījumi ir apstiprinājuši, ka tā veicina arī zarnu mikrofloras attīstību.
Reģistrētā dietoloģe Keita Skarlata (Kate Scarlata) iesaka fermentētu produktu pievienot vismaz divām ēdienreizēm dienā.”
2. Skābēti kāposti
Pētījumi apstiprina, ka skābēti kāposti ir bagāti ar probiotikām un šķiedrvielām, kas veicina zarnu veselību. Izmēģiniet tos pievienot sviestmaizēm, pievienot salātiem vai pasniegt putraimu bļodiņās, lai iegūtu spilgtu garšu un zarnu veselībai labvēlīgu iedarbību.
3. Kimchi
“Kimchi ir viegli pievienot takos, sviestmaizēm vai grauzdiņiem,” saka reģistrētā dietoloģe Roxana Ehsani, M.S., M.P.H., M.P.H.. “To var pievienot pat maltai gaļai vai izmantot kā salsu. Pievienojot tikai vienu vai divas karotes kimči, var uzlabot jebkura ēdiena garšu un vienlaikus atbalstīt zarnu veselību.”Kimči satur gan probiotikas, kas rodas fermentācijas procesā, gan šķiedrvielas no dārzeņiem, tāpēc tas ir divkāršs ieguvums zarnu veselībai.
4. Čilli pipari
Kapsaicīns – savienojums, kas piešķir čili pipariem asumu – var palīdzēt mazināt hroniskas zarnu sāpes. “Ja kapsaicīns tiek lietots regulāri, tas var izraisīt zarnu nervu šūnu, kas uztver sāpes, desensibilizāciju, kas var mazināt sāpju signālu sūtīšanu uz smadzenēm,” saka sertificēta uztura speciāliste Tamāra Dukere Freimane (Tamara Duker Freiman, M.S., M.P.H.).
5. Hummus
No aunazirņiem gatavotais humuss satur šķiedrvielas, kas darbojas kā prebiotiķis, barojot labvēlīgās baktērijas zarnās. Sertificēts uztura speciālists Tobijs Amidors (Toby Amidor, M.S.) iesaka to izmantot kā vienkāršu majonēzes aizstājēju sviestmaizēs vai bulciņās, lai piešķirtu tām krēmīgu konsistenci un uzturvielas, nemainot savu uzturu.
6. Grieķu jogurts
Grieķu jogurts veicina zarnu veselību, nodrošinot tās ar probiotikām – labvēlīgām baktērijām, kas uzlabo gremošanu, uztur veselīgu mikrobiomu un mazina kuņģa un zarnu trakta problēmas, piemēram, caureju, vēdera pūšanos un aizcietējumus, liecina pētījumi.
“Es to lietoju skābā krējuma vai majonēzes vietā. Vai arī, ja vēlos majonēzes garšu bez liekajām kalorijām, sajaucu majonēzi un grieķu jogurtu proporcijā 50/50,” saka uztura speciāliste E.A. Stjuarte.
