Pateicoties tās pretiekaisuma īpašībām, šis produkts dziednieciski iedarbojas uz organismu.
Extra Virgin olīveļļas lietošana palīdz samazināt paaugstinātu asinsspiedienu un cīnīties ar iekaisumiem organismā, raksta Verywellhealth.
Reģistrētā dietoloģe Elizabete Barnesa (Elizabeth Barnes) publikācijas lappusēs stāsta par 5 šī produkta labvēlīgajiem faktoriem veselībai.
1. Sirds veselība
Extra Virgin (neapstrādātas) olīveļļas lietošana var samazināt sirds slimību risku. Lai to panāktu, eksperts iesaka neveselīgos taukus, piemēram, sviestu, aizstāt ar veselīgākiem taukiem – piemēram, olīveļļu.
Pētījumā, kas 2018. gadā publicēts žurnālā The New England Journal of Medicine, konstatēts, ka cilvēkiem, kuri ikdienā lieto četras ēdamkarotes olīveļļas, sirds slimību risks bija par 30 % mazāks nekā tiem, kuri ievēroja diētu ar zemu tauku saturu.
2. Kaulu veselība
Olīveļļa uzturā veicina kaulu blīvumu. Nelielā pētījumā, kas 2018. gadā publicēts žurnālā MDPI, konstatēts, ka sievietēm, kuras ikdienā lieto vairāk nekā 20 mililitrus olīveļļas (nedaudz vairāk par 1 ēdamkaroti), ir augstāks kaulu blīvums nekā sievietēm, kuras lieto mazāk.
3. Ādas veselība
Tā kā Extra Virgin olīveļļai piemīt pretiekaisuma īpašības, tai ir vairākas priekšrocības ādas veselībai. Tās lietošana palīdz mitrināt, attīrīt un lēnāk novecot ādai. Tomēr eksperts norāda, ka eļļu nevajadzētu lietot tādu slimību ārstēšanai kā ekzēma vai pinnes, nekonsultējoties ar ārstu.4. Smadzeņu veselība
Neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas lietošana var palīdzēt novērst demenci. Plašā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 90 000 amerikāņu, atklājās, ka cilvēkiem, kuri ikdienā lietoja vairāk nekā pusi ēdamkarotes šī produkta, bija par 28 % mazāks risks nomirt no demences nekā tiem, kuri reti vai nekad nelietoja olīveļļu.
Pētnieki ir izteikuši pieņēmumu, ka olīveļļas antioksidantu un pretiekaisuma īpašības veicina smadzeņu veselību. Amerikas Uztura biedrība šī pētījuma rezultātus publicēja 2023. gadā.
5. Diabēta profilakse
Regulāra neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas lietošana palīdz samazināt ķermeņa svaru, kas savukārt samazina 2. tipa diabēta attīstības risku.
Kādi ir neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas lietošanas riski?
Extra Virgin olīveļļa parasti ir drošs produkts. Tomēr uztura speciālists min vairākus riskus. Pirmkārt, kā ikviens produkts, tā var izraisīt alerģiju. Otrkārt, eļļā bagātīgais kaloriju un tauku daudzums nav vēlams cilvēkiem ar lieko svaru.
Pirms olīveļļas ieviešanas uzturā ieteicams konsultēties ar ārstu, norāda uztura speciālists, īpaši, ja jums ir hroniskas saslimšanas, piemēram, sirds slimības vai diabēts.
