Foto: no publiskiem avotiem
Daži pārtikas produkti un vitamīnu piedevas var neitralizēt šo augļu vērtīgās vielas vai izraisīt nevēlamas reakcijas.
Avokado tiek uzskatīts par superēdienu, taču ne visi zina, ka tā priekšrocības var izzust nepareizu kombināciju dēļ. Daži pārtikas produkti un vitamīnu piedevas var neitralizēt šī augļa vērtīgās vielas vai izraisīt nevēlamas reakcijas. Par to ziņo tīmekļa vietne Verywell health.
Ko nedrīkst ēst kopā ar avokado
Saskaņā ar The Nutrition source avokado ir bagāti ar uzturvielām, mononepiesātinātajiem taukiem, šķiedrvielām, B grupas vitamīniem, K, C, E, folijskābi, kāliju, magniju un karotinoīdiem.
Tomēr nevēlamas mijiedarbības risks ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā avokado patēriņš, pagatavošanas metodes un individuālais veselības stāvoklis.
Amerikas Sirds fonds ziņo, ka avokado var mijiedarboties ar dažiem medikamentiem, tostarp antikoagulantiem, kāliju saturošiem medikamentiem un monoamīnoksidāzes inhibitoriem (MAOI).
Turklāt cilvēkiem ar nieru slimībām rūpīgi jāuzrauga avokado patēriņš. Augļi satur mērenu daudzumu K vitamīna, kas var neitralizēt asins šķidrumu šķaidošo zāļu varfarīna iedarbību.
Varfarīns darbojas, samazinot asins recēšanu pa no K vitamīna atkarīgiem ceļiem, tāpēc pēkšņas K vitamīna uzņemšanas izmaiņas var ietekmēt zāļu efektivitāti.
Avokado kombinēšana ar K vitamīna piedevām vai pārtikas produktiem ar augstu šī mikroelementa saturu, piemēram, bietēm, lapu kāpostiem, pieneņu lapām, kāpostiem, sinepju lapām, spinātiem un rāceņu lapām, var palielināt K vitamīna līmeni un ietekmēt zāļu efektivitāti.
Pārtikas produkti, no kuriem izvairīties, lietojot avokado
Rietumvašingtonas Universitāte ziņo, ka tiramīns dabiski sastopams nogatavinātos, raudzētos, kūpinātos vai pārgatavojušos pārtikas produktos. Tas var izraisīt bīstamus asinsspiediena kāpumus cilvēkiem, kuri lieto monoamīnoksidāzes inhibitorus (MAOI) vai noteiktas antibiotikas, piemēram, linezolidu.
Pārgatavojušies avokado satur vidēji augstu līdz augstu tiramīna līmeni.
Lai kontrolētu tiramīna uzņemšanu, izvairieties no avokado kombinēšanas ar citiem pārtikas produktiem ar augstu tiramīna saturu, piemēram:
- nogatavinātiem sieriem
- alkohols (tumšais alus, sarkanie vīni, daži liķieri).
- kafija
- sālīta vai kūpināta gaļa
- raudzēti pārtikas produkti
- pārgatavojušies augļi (tostarp banāni)
Avokado lietošana kopā ar rafinētiem graudaugiem, piemēram, baltmaizi, baltajiem miltiem un baltajiem rīsiem, nav kaitīga, bet var nenodrošināt optimālu kopējo uzturvērtību. Centieties avokado kombinēt ar šādiem pārtikas produktiem:
- pilngraudu, rudzu vai daudzgraudu produktiem.
- brūnie rīsi
- griķi
- prosa
- auzas
Komentāri:
