Kura putra izraisa liekā svara pieaugumu un cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs: gandrīz visi to ēd.

Eksperti brīdina: viena no populārākajām putrām var izraisīt svara pieaugumu.

Putra jau izsenis tiek uzskatīta par veselīga uztura simbolu – tā tiek pasniegta brokastīs bērniem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un tiem, kas ievēro diētu. Tomēr ne visas graudaugu putras ir vienlīdz veselīgas. Dažas no tām, īpaši pēc termiskas apstrādes, pārvēršas par īstu “cukura bumbu”.

Eksperti brīdina: viena no populārākajām graudaugu pārtikām var izraisīt svara pieaugumu, paaugstinātu glikozes līmeni un insulīna rezistenci. Tāpēc viņi iesaka izvēlēties alternatīvus un veselīgus variantus. Mēs tev pastāstīsim, kuras putras nevajadzētu ēst pārāk bieži, lai izvairītos no veselības problēmām un liekā svara.

Kādas populāras putras var kaitēt veselībai un figūrai

Uztura speciālisti mannas putraimus dēvē par vienu no vismazāk veselīgajiem graudaugiem, neraugoties uz to patīkamo garšu un maigo konsistenci. Mannas putraimus gatavo no rafinētiem kviešiem, un šajā procesā tie zaudē lielāko daļu šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Tādējādi rodas produkts ar augstu glikēmisko indeksu – vairāk nekā 70, kas ievērojami paaugstina cukura līmeni asinīs.

Šāds kāpums izraisa strauju izsalkuma sajūtu un līdz ar to arī pārēšanās. Ja mannas putraimi tiek ēsti regulāri, īpaši ar cukuru, ievārījumu vai sviestu, organisms sāk uzkrāt taukus, nevis tērēt enerģiju.

Kas notiek organismā pēc mannas putraimu ēdiena ēšanas

  • Cukura līmenis paaugstinās – aizkuņģa dziedzeris saražo lielu devu insulīna.
  • Pēc pusotras stundas cukura līmenis tikpat ātri samazinās, izraisot vājuma sajūtu un vēlmi apēst kaut ko saldu.
  • Tauki uzkrājas, jo liekais insulīns bloķē kaloriju sadedzināšanu.
  • Tāpēc mannas putraimi ir nepiemērotas brokastis tiem, kas vēlas kontrolēt svaru vai uzraudzīt cukura līmeni asinīs.

Kādas ir putras priekšrocības veselībai

Eksperti iesaka mannas putraimus aizstāt ar uzturvērtīgākām putrām.

  1. Pilngraudu auzu pārslas (nevis šķīstošās auzu pārslas) – tās satur beta-glikānus, kas pazemina holesterīna līmeni un stabilizē cukura līmeni.
  2. Griķu putra – tā ir olbaltumvielu, magnija un dzelzs avots un tai ir zems glikēmiskais indekss.
  3. Kvinoja vai bulgurs ir mūsdienīgi produkti, kas bagāti ar šķiedrvielām un antioksidantiem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un lifehacks ikdienai