Kāpostu salāti, kas attīra, atsvaidzina un uzlādē ar enerģiju.

Foto: no publiskiem avotiem

Šo kāpostu šķirni pirmo reizi piemin senie romieši. Tagad to aktīvi audzē valstīs ar maigu klimatu.

Kāļi (lapu kāposti) 2025. gadā atgriežas kulinārijas modes virsotnē. Tas nav pārsteidzoši: šie zaļumi ir bagāti ar vitamīniem, tiem ir bagātīga garša un tie lieliski sader ar pavasara dārzeņiem, norāda RBC-Ukraine (Styler project).

Kāpēc kāposti atkal ir modē?

Kāļi (lapu kāposti) jeb, kā tos arī dēvē, kāposti tiek uzskatīti par superproduktu: tie satur A, C, K vitamīnus, antioksidantus un šķiedrvielas.

2025. gadā tas atkal ir modē, pateicoties tā daudzpusīgumam, labvēlīgajām īpašībām veselībai un tendencei pēc “īstas” pārtikas bez pārmērīgas pārstrādes. Tam piemīt pretiekaisuma īpašības, tas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un uztur veselīgu ādu un acis.

Šo kāpostu šķirni pirmo reizi minēja senie romieši. Tagad to aktīvi audzē valstīs ar maigu klimatu – Itālijā, Francijā, Nīderlandē un Ziemeļamerikā.

Viduslaiku Eiropā, pirms parādījās citi kāpostu veidi, kāposti bija galvenie zaļie lapu dārzeņi. Kāpostus lietoja kā barības vielu avotu aukstajā sezonā. 20. gadsimtā kāposti nebija īpaši populāri, bet 2010. gadā tie atkal nāca modē kā superēdiens, detoksikācijas diētu, vegānisku ēdienu un kokteiļu sastāvdaļa.

Lai iegūtu labākos rezultātus, kāļus ieteicams ēst svaigus vai viegli tvaicēt, lai saglabātu vairāk vitamīnu.

Padoms: pirms pievienošanas salātiem kāpostu lapas iemasējiet ar sāli vai dažiem pilieniem eļļas, lai tās kļūtu mīkstākas un aromātiskākas.

Salāti ar kāpostiem, redīsiem un citronu mērci

Sastāvdaļas:

  • kāposti – 1 ķekars
  • redīsi – 5-6 gabaliņi
  • gurķis – 1
  • zaļais sīpols – 2 zariņi
  • citronu sula – 2 ēd.k.
  • olīveļļa – 2 ēd.k.
  • sāls, pipari – pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Nomazgājiet kāpostus, izņemiet rupjās dzīslas, sagrieziet šķēlēs. Sasmalcina ar rokām un šķipsniņu sāls.
  2. Redīsu un gurķi sagrieziet plānās šķēlītēs, sīpolu sasmalciniet.
  3. Sastāvdaļas samaisa, pievieno citrona sulu un eļļu. Samaisa, un viss ir gatavs.

Komentāri:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un lifehacks ikdienai