Gaļas bolonēzes mērce ir vēl gardāka, ja tai pievieno kādu slepenu sastāvdaļu.
Sātīga un neticami garšīga bolonēze ir populārākā makaronu mērce pasaulē. Tā tikpat labi sader ar kartupeļu biezeni un jebkuriem graudaugu produktiem. Tas ir sarežģīts itāļu valodas vārds, kas apzīmē maltas gaļas un tomātu mērces maisījumu. Pēc sautēšanas gaļa kļūst smaržīga un mīksta.
Ja jūs gatavojat “slinko” boloņasi, recepte ir vienkārša līdz smieklīgumam: viss, kas jums jādara, ir jāapcep malta gaļa, jāielej gatavā tomātu mērcē un 30 minūtes jāutrulina. Bet, ja jūs pieliksiet nedaudz vairāk pūļu un ēdienu pagatavosiet paši, pūles tiks atalgotas. Mēs garantējam, ka šī būs gardākā mērce jūsu dzīvē.
Ļoti garšīgu bolonēzes recepti publicē Express ar atsauci uz Mary Berry. Tā ir britu rakstniece, kuru dēvē par “pavārmākslas karalieni”. Viņa dalījās ar noslēpumiem, kas padarīs bolonēzi no vienkārši gardas par izsmalcinātu.
Kā pagatavot gardu bolonēzes mērci – recepte soli pa solim
Sastāvdaļas:
- malta liellopu gaļa – 500 g;
- malta cūkgaļa – 500 g;
- tomātu biezenis – 500 g;
- tomātu pasta – 3 ēdamkarotes;
- tomāti – 400 g;
- liellopu gaļas buljons – 200 ml;
- vīns – 150 ml;
- sīpoli – 2 gab;
- burkāni – 1 gab;
- selerijas – 2 nūjiņas;
- ķiploki – 3 daiviņas
- saulespuķu eļļa – 3 ēdamkarotes;
- krējums 30% – 4 ēdamkarotes;
- kaltēts timiāns – 2 ēdamkarotes;
- lauru lapa – 4 gab;
- makaroni (pasta) – 450 g;
- sāls, pipari, garšvielas pēc garšas;
- baziliks un parmezāns dekorēšanai.
Pagatavošana:
- Trauku var pagatavot uz plīts vai cepeškrāsnī. Nomizojiet un sagrieziet dārzeņus. Pannā ar sakarsētu eļļu 5 minūtes apcep sīpolu, burkānus un seleriju.
- Atsevišķi apcepiet malto liellopa un cūkgaļas maisījumu. Ja gaļa ir salipusi lielā gabalā, ar lāpstiņu to sasmalciniet sīkos gabaliņos. Kad maltā gaļa ir apbrūnējusi no visām pusēm, pievienojiet sasmalcinātus ķiplokus un tomātu pastu. Gatavojiet vēl pāris minūtes un pēc tam ielejiet liellopa gaļas buljonu, tomātu biezenis un smalki sagrieztus svaigus tomātus. Maisa, līdz ēdiens sāk vārīties.
- Vārāmajā maisījumā ielej ceptos dārzeņus, sausās garšvielas, lara lapas un vīnu. Tad mērci lēni sautē stundu. Mērija Berija iesaka gatavot bolonēzi cepeškrāsnī – tad garša būs patiešām bagātīga un grezna. Iestatiet 160° temperatūru. Ieteicams trauku aizklāt ar vāku vai foliju, lai mērce neizvārītos.
- Pēc 60 minūšu sautēšanas mērcei pievieno krējumu – tā ir eksperta slepenā sastāvdaļa. Trauku pārklāj ar vāku un uz lēnas uguns vāra vēl 60 minūtes. Ir svarīgi periodiski pārbaudīt, vai bolonēze nav izvārījusies vai piedegusi.
- Kad bolonēze ir gatava, sālītā ūdenī izvāriet makaronus. Marija iesaka izvēlēties platus makaronus parpadelle. Tie vislabāk sader ar šo mērci. Pārlej makaronus ar mērci un pasniedz ar rīvētu parmezānu un svaigām bazilika lapiņām.
