9 netīrākās vietas jūsu virtuvē: 9 netīrākās vietas jūsu virtuvē

Pat zemā temperatūrā ledusskapī var savairoties dažas diezgan kaitīgas baktērijas.

Virtuve var būt mājokļa sirds, tāpēc bieži vien tā ir arī netīrākā vieta. Ir acīmredzami netīrumi, piemēram, lietoti trauki, lipīga grīda vai krāsns ar traipiem. Taču bieži vien ir vietas un priekšmeti, kas paliek nepamanīti, tāpēc pajautājiet sev, vai ir vietas, kuras jūs bieži aizmirstat iztīrīt.

Padomājiet par vietām un priekšmetiem, kurus, iespējams, ikdienā izmantojat gatavošanas laikā. Nāk prātā virtuves darba virsmas, rokturi, izlietnes, sūkļi, sūkļi, atkārtoti lietojamas ūdens pudeles utt. Šiem priekšmetiem bieži pieskaras katru dienu, tāpēc ir svarīgi tos dezinficēt katru dienu vai vairākas reizes nedēļā, lai izvairītos no baktēriju uzkrāšanās un savstarpējas inficēšanās.

The Spruce ir nosaucis netīrākās vietas virtuvē un to, kā tās pareizi tīrīt.

Pogas, pogas un skārienpaliktņi

Katrai virtuves ierīcei ir kāds vadības panelis vai poga, kurai pieskaras katru reizi, kad tā tiek izmantota. Ir svarīgi atcerēties katru nedēļu nomazgāt visas šīs pogas, pogas vai skārienpaneļus, jo rūpīgas virtuves tīrīšanas laikā par tiem bieži vien aizmirst. Īpaši, ja tiem pieskaraties, gatavojot ēdienu vai apstrādājot neapstrādātus pārtikas produktus. Noteikti notīriet virtuves skapīšu rokturus, ierīču pogas un vadības paneļus ar dezinfekcijas salvetēm vai dezinfekcijas aerosolu un tīru drānu vai papīra dvieli.

Izlietne

Lai gan pa virtuves izlietni tek daudz ūdens, uz tās virsmas, īpaši spraugās, kur izlietne savienojas ar darba virsmu, un ap izlietni, iespējams, slēpjas mikrobi.

Virtuves izlietne jādezinficē pēc katras ēdiena gatavošanas, trauku mazgāšanas vai vismaz reizi dienā, kā arī neaizmirstiet par rokturiem, krānu un darba virsmas virsmām pie izlietnes. Tās savāc visus šļakstiņus, kad noskalojat piesārņoto ēdienu. Izmantojiet izlietnes tīrīšanas līdzekli, kas satur dezinfekcijas līdzekli, un tīru dvieli vai vienreizējās dezinfekcijas salvetes.

Sūklīši, birstes un virtuves dvieļi

Cenšoties samazināt papīra dvieļu izmantošanu un to ietekmi uz vidi, cilvēki bieži izmanto celulozes sūkļus, izlietņu tīrīšanas birstes un auduma virtuves dvieļus. Diemžēl virtuves sūkļi un tīrīšanas birstes satur lielu daudzumu baktēriju, ja vien tie netiek pareizi mazgāti un dezinficēti.

Ja izmantojat šos izstrādājumus, tie pēc katras ēdiena gatavošanas vai tīrīšanas reizes ir jānomazgā karstā ūdenī. Izlietnes un dārzeņu mazgāšanas birstes pēc katras lietošanas reizes var rūpīgi izmazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.

Ledusskapis

Pat zemā temperatūrā ledusskapī var savairoties dažas diezgan kaitīgas baktērijas.

Lielākā daļa augļu un dārzeņu saglabāsies svaigi ilgāk, ja pirms uzglabāšanas tos nemazgās. Šādā gadījumā vislabāk tos uzglabāt nemazgātus, lai izvairītos no ātras bojāšanās, taču ir svarīgi bieži mazgāt atvilktnes, lai izvairītos no turpmākas inficēšanās, jo tajās var palikt pārtikas produktu atliekas vai baktērijas.

Tas pats notiek ar jēlu gaļu, kas tiek uzglabāta ledusskapī. Izplūdes no iepakojuma un šķidrumi uzkrājas atvilktnēs un ap plauktu malām. Pat fasēti pārtikas produkti, piemēram, piens vai sviesta kārbas, pirms nonākšanas ledusskapī ir apstrādāti un uzglabāti vairākas reizes.

Lai atbrīvotos no baktērijām, kā arī rauga un pelējuma, kas tur var savairoties, katru mēnesi, ja iespējams, izņemiet ledusskapja atvilktnes vai plauktus un nomazgājiet virsmas ar maigu mazgāšanas līdzekli un karstu vai siltu ūdeni. Nosusiniet ar tīru drānu vai papīra dvieli.

Starp rūpīgām tīrīšanas reizēm noslaukiet visas noplūdes un ātri noslaukiet iekšējās virsmas ar dezinficējošu salveti.

Veiciet arī dažus papildu pasākumus, notīrot putekļus no ierīces augšdaļas un nosūcot ar putekļu sūcēju tās aizmuguri un apakšdaļu. Noņemiet ventilācijas atveres vāku, lai izsūktu spirāles. Putekļi uz spirālēm apgrūtina ledusskapja dzesēšanas procesu, tādējādi patērējot vairāk enerģijas, turklāt zem tām esošās pārtikas daļiņas ir magnēts kukaiņiem.

Kapāšanas dēlīši

Griešanas dēlīšos, īpaši koka dēlīšos, sīkās spraugās var būt baktēriju perēklis, kas parādās pat pēc vienreizējas lietošanas. Ir svarīgi, lai būtu vismaz divi atsevišķi griešanas dēlīši – viens augļiem un dārzeņiem un otrs gaļai. Tas samazinās savstarpējo piesārņojumu ēdiena gatavošanas laikā.

Pēc katras lietošanas reizes mazgājiet katru dēlīti ar karstu ziepjūdeni un rūpīgi noskalojiet ar ūdeni. Pēc tam pilnīgi nosusiniet ar papīra dvieli vai tīru virtuves dvieli. Neatstājiet dēļus nožūt, jo baktērijām patīk silta un mitra vide. Varat izvēlēties arī griešanas dēlīšus, kurus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, lai tos rūpīgi iztīrītu.

Kafijas automāts, blenderis un mazā sadzīves tehnika

Pat tīrs ūdens, kas iesprostots siltā un mitrā vidē, piemēram, kafijas automātā, var radīt ideālu vidi baktēriju, rauga un pelējuma attīstībai. Dažas mazās ierīces ir jātīra pēc katras lietošanas reizes. Vismaz reizi nedēļā izjauciet un rūpīgi nomazgājiet mazās ierīces. Dažas detaļas var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, bet citas ir jāmazgā karstā ziepjūdens ūdenī, pēc tam jānoskalo karstā ūdenī un pilnībā jāizžāvē.

Tāds pats tīrīšanas režīms jāpiemēro arī traukiem, piemēram, skārda nažiem, mērkarotēm un krūzītēm.

Vairākkārt lietojamas pusdienu kastes, iepirkumu maisiņi un ūdens pudeles

Katru reizi, kad izmantojat slēdzamu trauku vai vairākkārt lietojamu pusdienu kasti, iepirkumu maisiņu vai ūdens pudeli, pastāv iespēja, ka tie var tikt savstarpēji inficēti ar baktērijām, ja tie nav pareizi iztīrīti.

Trauki ir pilnībā jāizjauc un jāieliek trauku mazgājamajā mašīnā vai jānomazgā karstā ziepjūdenī, jānoskalo karstā ūdenī un pilnībā jāizžāvē. Lielāko daļu pusdienu kastīšu un vairākkārt lietojamu iepirkumu maisiņu var rūpīgi izmazgāt veļas mazgājamajā mašīnā.

Papildu padoms par iepirkumu maisiņiem ir tos turēt atsevišķi: vienu vai vairākus atvēliet tīrīšanas līdzekļiem, vienu – neapstrādātiem augļiem un dārzeņiem, vienu – neapstrādātai gaļai un vienu – iepakotām precēm.

Galda virsmas

Neaizmirstiet par virtuves darba virsmām – uz tām bieži vien ikdienā tiek novietoti somiņas, iepirkumu maisiņi un citi priekšmeti, jo tieši šeit tiek gatavots ēdiens.

Paņemiet dezinfekcijas salvetes vai tīru drānu un dezinfekcijas aerosolu un notīriet tos pirms ēdiena gatavošanas vai vismaz reizi dienā. Nelietojiet sūkli vai lietotu virtuves dvieli, jo tajos var būt baktērijas un mikrobi.

Vismaz reizi nedēļā veltiet laiku tam, lai iztīrītu vietas zem mazajām ierīcēm un gar malām starp plīti vai ledusskapi un darba virsmu. Jūs nevēlaties iedomāties, kas slēpjas šajās mitrajās, tumšajās vietās.

Sāls un piparu kratītājs

Pēdējā netīrā vieta, kas jāņem vērā, ir virtuves sāls un piparu spainīši. Sālspirkstītes tiek bieži lietotas un tām bieži pieskaras ēdiena gatavošanas laikā. Rūpīgi noslaukiet tās ar dezinfekcijas salveti pēc katras ēdiena gatavošanas un rūpīgi nomazgājiet katru nedēļu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un lifehacks ikdienai