Foto: no atvērtiem avotiem
Unikālais fermentācijas process šai maizei sniedz vairākas būtiskas priekšrocības.
Maize uz skābpiena pēdējā laikā ir kļuvusi ļoti populāra. Tas saistīts ne tikai ar modes tendencēm, bet arī ar pieaugošo interesi par raudzētiem produktiem un to labvēlīgo ietekmi uz zarnu veselību. Vai šāda maize ir noderīga, stāsta RBC-Ukraina, atsaucoties uz reģistrētas dietoloģes Martas Stjuartes tīmekļa vietni.
Tradicionāli šādu maizi gatavo tikai no trim sastāvdaļām: miltiem, ūdens un sāls. Tās galvenā atšķirība ir lēnais rūgšanas process, kas notiek, pateicoties “skābmaizei” – savvaļas rauga un pienskābes baktēriju simbiozei -, nevis komerciālam raugam. Tas piešķir tam raksturīgo viegli skābo garšu un unikālo konsistenci. Bet vai šis process padara to veselīgāku par parasto balto vai pilngraudu maizi?
Kādas ir ierauga maizes priekšrocības?
Unikālais raudzēšanas process šai maizei piešķir vairākas būtiskas priekšrocības, kas to atšķir no rūpnieciski ražotajām maizēm.
Uzlabo gremošanu un zarnu veselību
Ilgstošas fermentācijas laikā pienskābes baktērijas un dabīgais raugs veic darbu mūsu gremošanas sistēmas vietā – tās iepriekš sagremo daļu cietes un olbaltumvielu (tostarp glutēnu). Tādējādi maize kļūst daudz vieglāk sagremojama, kas var būt īpaši noderīgi cilvēkiem ar jutīgu gremošanu.
Palīdz uzsūkt vairāk uzturvielu
Milti satur tā sauktos fitātus (fītīnskābi). Šie savienojumi saistās ar minerālvielām, piemēram, dzelzi, cinku un kalciju, un neļauj organismam tās uzsūkt. Miltu raugs satur fermentu fitāzi, kas efektīvi noārda fitātus. Tādējādi minerālvielas kļūst labāk biopieejamas, kas nozīmē, ka organisms tos var uzsūkt daudz lielākā daudzumā. Turklāt raudzēšana palielina dažu B grupas vitamīnu, jo īpaši folskābes, saturu.
Zemāks glikēmiskais indekss
Rūgušpiena maizei ir zemāks glikēmiskais indekss (GI) nekā lielākajai daļai rūpnieciskās baltmaizes. Tas nozīmē, ka pēc tās lietošanas cukura līmenis asinīs paaugstinās lēnāk un vienmērīgāk. Tas palīdz izvairīties no glikozes un insulīna lēcieniem, nodrošinot stabilāku enerģijas līmeni un ilgāku sāta sajūtu.
Uztura speciālista spriedums: vai šī maize patiešām ir veselīgāka?
Lai noskaidrotu situāciju, ir vērts vērsties pie ekspertiem. Sertificētā uztura speciāliste Emer Delaney skaidro, ka, lai gan atšķirība starp pamatvielām nav dramatiska, tā tomēr ir izdevīga.
“Lai gan ierauga maize var saturēt nedaudz vairāk olbaltumvielu nekā baltmaize, kaloriju, šķiedrvielu un tauku ziņā atšķirības no citām maizēm, kas gatavotas no tā paša veida miltiem, nav tik dramatiskas, kā varētu gaidīt,” viņa norāda.
Eksperte piebilst, ka “galvenais, lai saprastu tās patiesās priekšrocības, ir ne tik daudz kalorijas vai šķiedrvielas, bet gan tas, kā fermentācijas process uzlabo sagremojamību un uzturvielu uzsūkšanos”.
Kopumā raudzētā maize nav tikai modes lieta. Tās unikālā pagatavošanas metode padara to vieglāk sagremojamu un ļauj mūsu organismam maksimāli izmantot miltos esošās minerālvielas un vitamīnus.
Komentāri:
