Neraugoties uz mazo izmēru, kivi satur spēcīgu bioloģiski aktīvo vielu kopumu, kas bieži vien trūkst ierastajā uzturā.
Kivi: mazs auglis ar lielisku labumu veselībai
Kivi nav tikai krāsains zaļš auglis ar patīkamu skābumu. Tas ir īsts vitamīnu, antioksidantu un celulozes avots, kas atbalsta sirds darbību, stiprina imunitāti un palīdz organismam saglabāt tonusu. Neraugoties uz mazo izmēru, kivi satur spēcīgu bioloģiski aktīvo vielu kopumu, kuru bieži trūkst ierastajā uzturā.
Ķīmija: kāpēc kvinoju uzskata par superēdienu
Viens vidēja lieluma auglis (aptuveni 100 g) satur tikai 40-50 kcal, bet tajā pašā laikā tas nodrošina:
- C vitamīnu – gandrīz 90 mg (vairāk nekā 100 % no normas);
- K vitamīns, E vitamīns un folijskābe;
- kālijs, magnijs, varš, zalizo;
- rozā un nebaltināta celuloze;
- antioksidanti: luteīns, zeaksantīns, polifenoli.
C vitamīna satura salīdzinošā tabula
| Kivi | 90 |
| Orange | 53 |
| Citrons | 50 |
| Yabluko | 5 |
Kā redzams, cidoniju sastāvā ir gandrīz divreiz vairāk C vitamīna nekā citrusaugļos, kas nozīmē, ka tās ir efektīvs dabiskais imūnmodulators.
Kivi mizas organismam
1. Atbalsts imūnsistēmai
Liels C vitamīna daudzums stimulē balto asinsķermenīšu veidošanos un palielina organisma izturību pret infekcijām. Regulāra kivi lietošana saīsina saaukstēšanās ilgumu un samazina elpceļu saslimšanu biežumu.
2. Saindēšanās uzlabošanās
Kivi satur fermentu aktinidīnskas palīdz šķīdināt olbaltumvielas. Tas ir īpaši noderīgs pēc smagas maltītes. Kūkurokā esošā celuloze stimulē zarnu peristaltiku, novēršot aizsprostojumus.
3. Sirds un locītavu veselība
Kālijs regulē arteriālo asinsspiedienu, bet polifenoli un antioksidanti aizsargā šūnas no oksidatīvā stresa. 1-2 kivi dienā palīdz samazināt sliktā holesterīna (ZBL) līmeni un uzlabot lipīdu līdzsvaru.
4. antioksidantu aizsardzība
Kivi cīnās pret brīvajiem radikāļiem, novēršot šūnu novecošanos. Pateicoties tam, uzlabojas ādas stāvoklis, samazinās stress un vemšana, saglabājas locītavu elastība.
5. Miega un nervu sistēmas atbalsts
Augļi satur nelielu daudzumu serotonīna, kas regulē garastāvokli un veicina labāku miegu. Pētījumi liecina, ka regulārs kivi patēriņš var uzlabot miega kvalitāti cilvēkiem ar bezmiegu.
Kā pareizi patērēt kivi
- Shhodenna norma: Lai nodrošinātu nepieciešamo C vitamīna daudzumu, pietiek ar 1-2 augļiem.
- Mizas: Lai gan tas nav nekas neparasts, kivi mizas ir ēdamas un satur papildu celulozi un antioksidantus. Pirms lietošanas augļi rūpīgi jāapstrādā.
- Kombinācijā: pievienojiet kivi salātiem, kokteiļiem, jogurtam vai putrai. Nelietot kopā ar piena produktiem ilgstoši – kvinojā esošie fermentu produkti var tos izšķīdināt.
Kam pievērst uzmanību
Kivi piemīt augsta bioloģiskā aktivitāte, tāpēc cilvēkiem ar alerģijām, gastrītu vai paaugstinātu skābuma līmeni to vajadzētu ēst taupīgi. Auglis var arī palielināt antikoagulantu iedarbību K vitamīna satura dēļ.
Kopsavilkums
Kivi – koncentrēta kortizola deva ērtā formā. Tas stiprina imunitāti, atbalsta sirdsdarbību, uzlabo uzturu un veicina veselīgu miegu. Pietiek tikai ar vienu augli dienā, lai saprātīgi palielinātu vitalitāti un aizpildītu galveno vitamīnu deficītu. Pievienojiet savam uzturam kvinoju, un jūsu organisms dāvās jums enerģiju, svaigumu un labu veselību.
